Hur vi hjälpte LKAB sätta upp ett hyperkonvergerat datacenter

Johan Tungström
av Johan Tungström2018-02-26

När ett av världens största gruvbolag byter IT-system är det lite som att göra en hjärttransplantation mitt under ett pågående långdistanslopp. Men trots projektets omfattning gick övergången från ett traditionellt datacenter till en hyperkonvergerad modulär lösning som ett malmtåg: på räls.

LKAB vände sig till oss och önskade ett hyperkonvergerat datacenter. LKAB, med storskalig järnmalmsbrytning som pågått i snart 130 år, har idag ett livsviktigt digitalt hjärta som pumpar runt funktion för personsäkerhet, administration och gruvdrift varenda dag. Det var med stor respekt för företaget och dess enorma verksamhet vi förra året gick in i ett av de mest spännande projekt vi gjort.

Det skulle vara tjänstefel att inte dokumentera projektet. Och det har vi gjort nu i en nedladdningsbar PDF. Vi har pratat med leverantörerna (Nutanix, Zerto och Rubrik) men framför allt representanter från LKAB;  Rory Wikman – Sektionschef IT-Drift, Christoffer Niemi – IT-arkitekt, Kerstin Rönnberg – Change Manager och Jonas Esko – sektionschef IT-arkitektur.

Ett stort tack alla medverkande och ett stort tack till LKAB för att vi på Layer 8 fick förtroendet att leverera ett smart datacenter.

”Det var ett av de bättre IT-infrastrukturprojekt vi kört. Vi migrerade 358 servrar, i princip störningsfritt, och höll tidplanen med god marginal. Verksamheten har knappt märkt att vi bytt båda våra datacenter, så det är en riktig framgång.”

Jonas Esko, Sektionschef IT-arkitektur, LKAB