3 saker att tänka på när du designar datacenter-nätverk

Jonas Åström
av Jonas Åström2018-09-03

Vi på Radpoint har hunnit med att bygga både ett och annat datacenter-nätverk med utrustning från Arista. Så man kan väl säga att vi den hårda vägen har lärt oss en hel del i ämnet – och vi delar gärna med oss av kunskapen!

Så om ni ursäktar click-bait-rubriken,  här kommer tre relevanta saker att tänka på om du står inför att bygga om/ut/nytt.

1. Skaffa koll på vilken trafik du behöver köra genom datacenter-nätet

Vanlig VM-kommunikation ställer inte lika höga krav på nätverket som t.ex. IP-storage. Svarstider, buffertstorlekar och överbokning är centrala parametrar och behöver alla beaktas när ditt lagringssystem kommunicerar över nätverket.

2. Hastigheter

Varje speed change i nätverket kräver att trafik buffras i switchen för att sedan skickas vidare. Något som behöver beaktas i samråd med föregående punkt, vilken typ av trafik ni kör, är att alla switchar inte är skapt lika. På utsidan har de samma antal portar och lika många lysdioder, men det är på insidan som skillnaderna visar sig.

Den vanligaste källan till problem är underdimensionerade paketbuffrar i förhållande till vad trafikprofilen kräver. Detta leder i sin tur till paketförluster med, i värsta fall, försämrad prestanda för hela nätverket.

3. Integration av datacentret

Vilka övriga system önskar ni integrera med nätverket? Automatisk provisionering av VLAN från virtuell miljö? Programmera kundkopplingar och partitioner direkt från ordersystem? Inkoppling av tredjeparts-controller likt VMWare NSX eller OpenStack Neutron? Kartlägg behovet redan i designfasen.

Vi har god erfarenhet av att bygga integrerade lösningar baserade på produkter från Arista Networks. Går ni och funderar på ändringar i datacentret? Kontakta oss så hjälper vi till!