Hyperkonvergerat datacenter

Smart datacenter på riktigt

Vad innebär det att ett datacenter är hyperkonvergerat? Det är ett datacenter utan traditionellt lagringssystem med huvudsakliga beståndsdelen i mjukvara. Integrerade i alla lager virtualisering-lagring-nätverk. Med ett nätverk som underlättar, inte förhindrar, utbyggnad. En hävstång i händerna på administratören.

Traditionella SAN-baserade datacenter är konsultintensiva, kostnadsdrivande och har begränsad skalbarhet. Inget man önskar sig 2018.

Med våra lösningar för ett hyperkonvergerat datacenter har du byggklossar som integrerar med varandra, är självläkande och behöver minimalt med handpåläggning.

Nutanix är klart marknadsledande och har drivit utvecklingen till så mycket mer än hyperkonvergerat. Det inkluderar så mycket mer då det är en mjukvara för det kompletta virtuella datacentret.

Mer om Nuanitx

Compuverde är en svensk leverantör av hyperkonvergerad lagring, en Scale-Out lagring som kan köras med valfri hypervisor.

Mer om Compuverde

Varför välja hyperkonvergerat datacenter?

Traditionellt sett har en datacenterlösning bestått av tre lager:

  • Virtualiseringssystem
  • Lagringssystem och -nätverk
  • Nätverk för virtuella maskiner

Vad hyperkonvergerat innebär är att lösningen ”konvergerar”, slår ihop, virtualiseringen med lagringslagret.

Traditionellt så var dessa två ihopkopplade men sällan mer integrerade än så. Varje lager hade sitt eget administrationsgränssnitt, rutiner för uppgradering och utbyggnad och så vidare. Ofta var inblicken mellan lagren dålig, snudd på obefintlig.

Specialkompetens behövdes i samtliga lager, vilket ofta är en stor utgiftspost på datacentersidan. Utbyggnad förhindrades ofta av att lagringssystemen inte var tillräckligt flexibla.

Hur kan jag vara säker på att lösningen inte åldras i förtid?

Utvecklingen av kunders miljöer och lösningar har pågått konstant. Till slut nådde man punkten där de traditionella datacentrens grundläggande arkitektur var för stelbent för de krav som moderna lösningar ställde.

Rigida hårdvarulösningar saknade flexibiliteten för att möta denna utmaning. Eller så var de så hutlöst dyra att uppgradera att kunderna skippade att uppgradera.

I vårt hyperkonvergerade datacenter bygger all smarthet på kraften i mjukvara, mjukvara som uppdateras regelbundet och konstant får nya funktioner.

Allt för att du som kund ska kunna känna dig trygg i att din investering motsvarar era förväntningar, och tar in de nya funktionerna som kommer under många år framöver.

Hur hjälper en hyperkonvergerad lösning mig?

I alla avseenden:

  • ”Pay-as-you-Grow”, investera för dagens behov och expandera enkelt kapacitet eller prestanda när behovet uppstår
  • Virtualisering och lagring är sammanslagna i samma gränssnitt
  • Nätverk för virtuella maskiner hanteras från samma gränssnitt och kan provisioneras automatiskt
  • Kraftigt reducerad tid spenderas på onödig administration
  • Nya funktioner anländer regelbundet genom mjukvaruuppdateringar
  • OPEX minskar med 40-60%
FAQ Hyperconverged solutions

CASE: LKAB MIGRERAR HELA SIN SERVERPARK TILL EN HYPERKONVERGERAD LÖSNING

LKAB, med storskalig järnmalmsbrytning som pågått i snart 130 år, har ett livsviktigt digitalt hjärta som pumpar runt funktioner för personsäkerhet, administration och gruvdrift varje dag. Vi hjälpte dem att migrera sin serverpark till ett hyperkonvergerat datacenter.

Ladda ned PDF
LKAB hyperkonvergerat case