Palo Alto Networks introducerar Cortex, en öppen AI-baserad säkerhetsplattform

Göran Walles
av Göran Walles2019-03-01

Det är väl ingen större nyhet att AI och machine learning gör framsteg och används mer och mer inom många discipliner. Men vi har väntat på ett stort genomslag inom cybersecurity. Fram till nu.

Vi på Radpoint är otroligt glada att vi nu kan utöka våra säkerhetstjänsters effektivetet med en AI-baserad säkerhetsplattform. Säg hej till Palo Alto Networks Cortex!

Först, vad är Cortex?

Cortex (tidigare Application Framework) är branschens enda öppna och integrerade säkerhetsplattform baserad på AI-teknologi. Plattformen förenklar och effektiviserar dramatiskt arbetet med att upptäcka, identifiera, klassificera och hantera hot mot it-säkerheten.

Nyckeln till detta är Cortex Data Lake (tidigare Logging Service). Här lagras och normaliseras data för bearbetningar av appar som utvecklas av tredjeparts-aktörer, dig själv eller Palo Alto Networks.

Cortex

Cortex XDR

En AI-baserad app som är byggd för att detektera, analysera och åtgärda avancerade säkerhetsangrepp. Det som driver dessa aktiviteter är alltså AI och machine learning-bearbetning av data som kommer från flertalet källor; endpoints, nätverkslagret och molnet. Allt detta för att kunna fokusera på rätt händelser och slippa blinda fläckar mellan endpoint, nätverk och moln.

Cortex XDR kan alltså blottlägga säkerhetsangrepp baserad på s k behavioral analytics, den ökar hastigheten på detektionen genom smart automation och stoppar attackerna innan skadan är skedd.

Traps 6.0 - kombinerar prevention med Cortex XDR

Palo Alto Networks befintliga Traps då? Först och främst släpps Traps i en ny version, Traps 6.0 är här. Hur jackar det in i det hela? Traps 6.0 kan bidra som den perfekta datainstamlinsgssensorn för Cortex Data Lake. Det vill säga, man kan använda Traps för att utöka det preventiva skyddet till att bidra med värdefull EDR-data från klienter och servrar för helhetsbilden av angreppsförsök.

 

 

Technical University nu i Mars kommer vår utvecklingschef Pål Børseth-Hansen hålla en spännande presentation inom AI/ML-området. Du kommer även få bra möjligheter i att förkovra dig mer inom Cortex-plattformen och dess fördelar jämfört med marknadens andra AI-initiativ (som i jämförelse blir punktlösningar).

/Vid pennan, och synnerligen nöjd och inspirerad av Cortex, Göran Walles, CTO